Tuesday Dec 10, 2024
#5 Klachten als signalen
We hebben allemaal wel eens ergens last van. Buikpijn, hoofdpijn, lage rugpijn. Soms gaat het vanzelf weer over en sommige klachten worden chronisch of keren steeds terug. Helaas is er niet altijd een passende behandeling of oplossing voor deze langer bestaande en vaak 'onverklaarde' klachten.
Is er niet een andere manier om naar deze klachten te kijken? Wat nou, als klachten fungeren als signaal? Een vertrekpunt vanuit waar we verder kunnen gaan onderzoeken?
Om dit te kunnen beantwoorden gaan we in op verschillende visies op gezondheid en klachten. We leren hoe de Oosterse aanpak verschilt van de Westerse, hoe gezondheid eigenlijk over energie gaat en hoe systemisch werk (familie opstellingen) hierin een rol kan hebben. We spraken hiervoor Hans Kerkkamp, Toña Wong Chung en Bibi Schreuder.
In deze aflevering:
- Wanneer hebben we westerse geneeskunde nodig en wanneer holistische zorg
- Hoe we de betekenis van klachten kunnen achterhalen
- Op welke manier het systeem en het verleden je gezondheid bepaalt
Over Hans:
Hans Kerkkamp is opgeleid tot arts aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hij is gespecialiseerd in anesthesiologie en intensive care in Nijmegen aan de St. Radboud Universiteit.
In 2002 werd hij benoemd tot hoogleraar Anesthesiologie aan het Universitair Medisch Ziekenhuis te Utrecht (UMCU). In 2007 werd Hans bestuurder van het STZ-ziekenhuis Atrium Medisch Centrum in Heerlen (thans Zuyderland Ziekenhuis). Ook heeft hij als bestuurder studiereizen georganiseerd naar China, India en de USA om te zien hoe integratieve geneeskunde past in de huidig toegepaste geneeskunde in Nederland.
Naast zijn professionele en bestuurlijke functies heeft Hans ook diverse adviserende functies vervuld binnen de gezondheidzorg alsmede ook toezichthoudende rollen in zorg organisaties (ziekenhuis en langdurige zorg instelling).
Hans is tevens sinds 2018 senior expert bij PUM. Hij inzetbaar op vrijwillige basis voor zorgorganisaties in ontwikkelingslanden (oa. Bolivia, Ghana, Ugandaen Marokko).
Over Toña:
Toña Wong Chung (bekend van o.a. KUKURU, Happinez en Holistik) groeide op in een regulier artsengezin, maar merkte al vroeg dat er ook een weg is zonder medicijnen. Ze studeerde aan de Academie voor Natuurgeneeskunde in Hilversum en doceerde een aantal jaren Therapeutische Ontwikkeling op de School voor Homeopathie en de Academie voor Natuurgeneeskunde.
Inmiddels runt ze al meer dan twintig jaar Healing Space, Het Instituut voor Holistische Energetische Ontwikkeling. Met Healing Space biedt ze een ruim aanbod aan retreats, trainingen en opleidingen waarmee zij en haar docenten deelnemers opleiden om als Holistisch Energetisch Therapeut aan de slag te gaan. Maar ook deelnemers die niet op professioneel niveau willen beginnen, maar in balans willen zijn en een gezond en gelukkig leven willen leiden, volgen de diverse activiteiten van Healing Space. Als Reiki Master leidt ze sinds 2002 mensen op om Reiki te gebruiken voor hun eigen balans of om dit in te zetten als professional.
Over Bibi:
Bibi groeide als jongste kind op in een muzikaal artsengezin. Gestudeerd aan de Rietveld kunstacademie, waarna ze docent werd in het Middelbaar beroepsonderwijs. Haar kunstopleiding heeft haar waarnemingsvermogen enorm verscherpt.
In 1995 leerde ze opstellingen en Bert Hellinger kennen. Die manier van kijken greep haar direct. In 2000 richtten Jan Jacob Stam en Bibi het Bert Hellinger instituut Nederland op en ontwikkelden ze systemische opleidingen met opstellingen.
Als mede-eigenaar van het Bert Hellinger instituut Nederland, hoedt ze het pure van het systemisch fenomenologisch werk. Heel erg gegrond in de fundamenten zoals Bert Hellinger die beschreef en steeds nieuwsgierig met een eigenwijs ‘eerst zien dan geloven’-houding, blijft ze het systemisch werk verdiepen en ontwikkelen.
Verder lezen:
Comments (0)
To leave or reply to comments, please download free Podbean or
No Comments
To leave or reply to comments,
please download free Podbean App.